De Maleisische koffiehuizen, kopitiams, zijn in de loop van de twintigste eeuw een populaire plek geworden voor het ontmoeten van vrienden. De laatste jaren sluiten steeds meer kleinschalige hippe, Europese koffiehuizen zich aan bij deze markt. In Kuala Lumpur, de bruisende metropool en hoofdstad van Maleisië, vind je tegenwoordig een grote verscheidenheid aan koffiehuizen, van traditionele cafés tot Starbucks.

In de tijden van kolonisatie werd koffie een populaire drank doordat de Europeanen koffieplanten meebrachten op hun reizen naar Zuidoost-Azië. Er ontstonden in Maleisië kopitiams, traditionele koffiehuizen die nu niet meer weg te denken zijn uit het straatbeeld. Grote coffee shops en fastfood ketens geven koffiedrinken in de jaren negentig een nieuwe betekenis. De Amerikaanse koffieketen Starbucks blijkt ook in het Aziatische land een groot succes. In navolging hiervan ontstaan er modernere kopitiams met een vergelijkbaar concept, waaronder de Old Townketen. Een greep uit de vele koffiehuizen in Kuala Lumpur en omgeving.

Back to basic bij Zhing Kong
Aan de rand van Chinatown, in het centrum van Kuala Lumpur, vind je Zhing Kong. Een perfect voorbeeld van een traditionele kopitiam. Laat je niet afschrikken door de typisch Maleisische, onhygiënische streetfoodkraampjes aan de voorkant van dit koffiehuis. Onder de locals staat Zhing Kong bekend om zijn traditionele Kopi. De kopibonen worden geroosterd met een licht vuur waardoor de boon niet de donkere kleur krijgt die wij gewend zijn, maar een lichtere kleur. Zo ontstaat de naam white coffee. De eigenaresse vertelt dat de kopitiam een familiebedrijf is dat inmiddels al 45 jaar bestaat.

In het café wordt je warm onthaald en vang je grote ogen als westerling. De traditionele koffie die hier gedronken wordt, wordt net als thee getrokken en gedronken met zoete gecondenseerde melk en suiker naar eigen smaak. Met een speciaal lepeltje slurpen de Maleisiërs hun koffie op. De kopidrinkende Maleisiër is doorgaans van een oudere garde en het café zit vol vaste klanten. Dit maakt Zhing Kong een ideale plek voor een goed beeld van de traditionele kopitiam.

Cultuursnuiven bij Old China
Verderop in Chinatown vind je het café Old China. Een eetcafé dat bekend staat om zijn Nyonya eten, een gecombineerde keuken van Chinees en Maleisisch eten. Bij de koffie eten de Maleisiërs graag een lekker hapje uit deze keuken. Old China is een gezellig café, met een traditioneel Chinese inrichting en gebrekkig Engels sprekend personeel. Des te authentieker is de kopi.

De koffiebonen worden licht geroosterd met cacaoboter. Deze komen uit Malakka, een stadje met veel historie op ongeveer drie uur rijden van Kuala Lumpur. De kopi wordt hier in een theepot geserveerd. Je kunt het drankje zelf door een zeef in je kopje schenken en de Kopi naar eigen smaak omtoveren tot een kopi O, met suiker of kopi kosong, met melk.

Kopitiams in een nieuw jasje bij Old Town
Dit is misschien wel de meest opvallende keten in de stad. Old Town white coffee, zoals het voluit heet, is een gemoderniseerd bruin café waar traditionele koffie in een modern jasje wordt gestoken. Op het menu vind je traditionele white coffee. De koffievarianten zijn zowel warm als koud te bestellen.

Klanten staan hier in de rij voor de koffie, veelal om ze mee te nemen. Of ze gaan vervolgens in het café aan het werk. Er is altijd gratis Wifi beschikbaar in de Old Town café's. Mensen spreken hier af om te vergaderen of ontmoeten bekenden, waarmee ze lang blijven tafelen. Hier wordt dus traditionele koffie gedronken in een sfeer die doet denken aan moderne Westerse koffieketens.

Kunst en steak bij de koffie in The Warehouse Café
Voor een bijzondere ambiance met een vertrouwde cappuccino of espresso kun je terecht bij The Warehouse Café, eveneens te vinden in Chinatown. Dit café is door het populaire Maleise lifestyle magazine Time Out uitgeroepen tot beste plek om koffie te drinken. Het café werd een jaar geleden geopend, oorspronkelijk als steakhouse, maar heeft nu al deze award en die voor de beste steak in de wacht gesleept.

Het steakhouse bevindt zich op de eerste verdieping en het koffiehuis op de begane grond. Al snel wordt duidelijk waar het café de prijs aan te danken heeft. Het ziet er hip, licht, urban en modern uit, met veel kunst aan de muren en een gitaar, microfoon en andere benodigdheden voor een live-band. Het café biedt een platform voor lokale artiesten. De lokale kunst en live-muziek zorgen voor een relaxte sfeer.

Persoonlijk advies bij Artisan Roast Café
Bij het Artisan Roast Café, even buiten Kuala Lumpur, staat de kunst van het koffiemaken op de eerste plek. Je moet er wel even voor rijden vanuit de stad, maar dan heb je wel een kop koffie die speciaal voor jou gemaakt is, en dat proef je. De koffiebonen uit Sumatra, Rwanda, Zuid-Afrika en Ethiopië en eigen methodes van roosteren en bereiden, maken het aanbod zeer uitgebreid.

Het doel van de werknemers is jou je eigen koffiesmaak te laten ontdekken door persoonlijk advies. De barista’s worden opgeleid om de elementen van koffie te begrijpen waardoor zij een advies kunnen geven aan kun gasten. In dit moderne, jonge café hangt een losse sfeer en het is ingericht op gezelligheid, lekkere koffie en goede gesprekken.

Maleisische favorieten bij Calanthe Art Café
Als laatste kan een bezoek aan het Calanthe Art Café in Malakka niet ontbreken. In dit gezellige en kunstzinnig uitziende café vind je dertien soorten koffie op het menu, die staan voor de dertien staten van Maleisië. De eigenaren hebben een jaar door Maleisië gereisd om de lokale favoriet van elke staat te leren kennen. De dertien koffies verschillen in combinatie van bonen, manier van roosteren en producten die zijn toegevoegd tijdens het roosteren.

Zo wordt de meest verkochte koffie, uit de staat Johor, gezet met honderd procent Liberica-bonen. Deze koffie is zoeter van smaak, wat opvallend is omdat de bonen niet zijn geroosterd met suiker. Het personeel is vriendelijk en is bereid je nog veel meer te vertellen over de verschillende koffies. Naast de koffie kun je hier natuurlijk ook terecht voor een traditioneel hapje eten.

Wanneer je op zoek gaat naar de leukste koffiehuizen in Maleisië kom je in een wereld waar veel verschillende koffies, gewoonten en buitenlandse invloeden te vinden zijn. Door de veelzijdigheid aan koffiehuizen en -soorten kunnen liefhebbers hier hun hart ophalen.