Ben je geïnteresseerd in meer informatie over Open Eyes? Klik dan hier.
De docenten van Open Eyes zijn gerenommeerde vakmensen, zelf actief in een relevante beroepspraktijk, waaronder:
Anne Peetoom
Ik hou van verhalen met een begin, midden, eind, een goed voorbeeld en als het even kan een gezonde portie nieuws. En ik heb het geluk gehad dat te mogen leren van de pure professionals in de televisiejournalistiek. Zo heb ik gewerkt bij het NOS Journaal, Avro’s Netwerk, NOS Evenementen en bij verschillende programma’s van de NPS (nu NTR) waaronder Nova, Op Reis en Klokhuis. Ooit begon ik als radiodj-presentatrice bij RTV Noord. Daarna heb ik tijdens mijn studie mijn vingers blauw geschreven, onder andere bij het roemruchte persbureau Tammeling in Groningen. Uiteindelijk was ik specialist onderwijs/kinderopvang/zorg/welzijn bij de NOS. In 2008 heb ik besloten dat ik nog lang niet was uitgeleerd. Het was tijd om mijn vaste dienstverband bij de NOS om te zetten in Anne Peetoom journalistieke producties.
Arno Reuser
Arno Reuser is werkzaam bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) waar hij de Open Source Intelligence Unit heeft opgericht. Na de oprichting van OSINT gaf Reuser jaren lang leiding aan OSINT. Nu is hij Senior Policy Advisor voor OSINT en Cyber bij de MIVD. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf, Reuser Information Services.
Brechtje Keulen
Is freelance journalist en tekstschrijver. Ze publiceerde in o.a. De Groene Amsterdammer, De Correspondent, nrc.next en Filosofie Magazine, en is vast redactielid van Z!, de Amsterdamse daklozenkrant.
Cathrine Gyldensted
Journalist Cathrine Gyldensted vertaalt methoden uit de journalistiek en methoden uit de positieve psychologie naar Constructieve Journalistiek. Constructieve journalistiek is kwaliteitsjournalistiek die zowel gericht is op het blootleggen van problemen als op het bieden van oplossingen. De controlerende en kritische kernwaarden van de journalistiek blijven daarbij onverminderd belangrijk. Het repertoire van wie, wat, waar, wanneer, waarom, wordt verstevigd met een extra w. Het begint of eindigt in de journalistiek altijd met de vraag: Wat nu? Kortom; Constructieve journalistiek beweegt mensen om verder te kijken. Voorbij de problemen en de schuldvraag. Het helpt hen – na kritische analyse van het gebeurde – bij de oriëntatie op de toekomst: Hoe los je een probleem op? Wat is een alternatief? Wie denkt daar over na?
Caspar Naber
Jarenlang was hij misdaadjournalist in België en werkte hij bij de Standaard. Hij begon zijn carrière bij een auteursrechtbureau na zijn studie rechten. Zijn scriptiebegeleider bracht hem op het idee een postacademische journalistieke opleiding te volgen en zonder dat hij het zelf verwachtte werd hij toegelaten tot de opleiding. Aan het eind van zijn stage kwam er een vacature vrij voor rechtbankverslaggever bij de Standaard. Naber kreeg de baan. Nu werkt Caspar Naber als freelance journalist. Hij publiceert in onder meer bij AD, NRC, Metro en Nieuwe Revu.
Devid Ilievski
Studeerde Journalistiek en Cultuurwetenschappen. Hij is onderzoeksjournalist en docent aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg en Windesheim in Zwolle. Eerder werkte hij mee aan reportages voor het tv-programma Opgelicht?! en de actualiteitenrubriek Netwerk. Voor o.a. Panorama en De Groene Amsterdammer schreef hij over misdaad. Voor het boek Sreten 'Joca' Jocic zocht Ilievski, zoon van een Servische moeder en Macedonische vader, Jocic op in de gevangenis voor een persoonlijk interview.
Dirk Bayens
Dirk Bayens is onderzoeksjournalist. Hij werkte eerder voor Zembla, KRO Reporter en Medialogica (VPRO/Human). Op dit moment werkt hij bij het nieuwe mediaprogramma de Monitor waar hij met Teun van de Keuken onderzoeksjournalistiek toepast op relevante maatschappelijke kwesties aangedragen door kijkers.
Ellen van den Berg
Al bijna twintig jaar ben ik als freelance onderzoeksjournalist werkzaam vooral voor de radio 1-programma’s Argos, Bureau Buitenland en Reporter. Daarnaast maak ik documentaires voor Radiodoc van de NTR en heb ik veel televisieervaring opgedaan als researcher, voor onder andere 2Doc. In 2010 ontving ik “de Tegel”, een journalistieke prijs voor een Argos over jeugdzorg. Vaak gaan mijn onderwerpen over zorg, onderwijs, juridische en politieke zaken, rechten van de mens en radicalisering.
Geesje van Haren
Richtte in 2005 VersPers.nl op. Een online platform voor open journalistiek. Met als doel jonge journalisten de kans te geven mooie journalistieke producten te maken en die te tonen aan een breed publiek. Geesje werkt daarnaast als freelance mediamaker, zowel in geschreven tekst, fotografie en audiovisuele producties.
Ilse Wolf
Wat begon met het fotograferen van bloemetjes en bijtjes in de tuin is nu haar droombaan. Ilse studeerde in 2014 af op het AKV St Joost in Breda en liep twee jaar rond op de Koninlijke Academie van de Schone Kunsten te Antwerpen. Ilse werkt zowel aan eigen projecten als in opdracht. Weather Permitting is zo’n voorbeeld van een eigen project. Een boek over een bijna onbewoond eiland wat in januari 2015 is uitgegeven en inmiddels wereldwijd te koop is.
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien volgde de School voor de Journalistiek in Utrecht en werkte daarna voor Sp!ts en het ANP. In 2007 werkte zij als fotografe in Zuid-Afrika. In januari 2008 won zij de Canon Prijs, de prijs voor jong fotografisch talent. In oktober 2008 won Njiokiktjien de National Geographic fotoprijs in de categorie Mens. Op 10 april 2013 werd zij als eerste benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Dat is een eretitel, in navolging van Dichter des Vaderlands, om het vak fotografie bij het grote publiek bekender te maken. Njiokiktjien maakte voor de zogenaamde “Fotoweek 2013” een speciale fotoserie, die werd geëxposeerd in het fotomuseum Foam. In januari 2014 won ze als eerste vrouw de Zilveren Camera. Ze kreeg deze prijs voor een foto die ze in 2013 maakte van de begrafenis van Nelson Mandela.
Karel van den Berg
Journalist en creativiteitsdeskundige. Als journalist maakte hij wereldwijd reportages en documentaires voor Netwerk en was hij werkzaam voor verschillende regionale media als het Deventer Dagblad, de Arnhemse Courant en RTV Drenthe. Als eigenaar van de Mediapraktijk traint en coacht hij redacties bij kranten en omroepen in journalistieke creativiteit. Hij ziet creatieve verrijking van zijn vak(genoten) als missie en ziet hier ook het belang in voor de pluriforme pers.
Luuk Sengers
Luuk Sengers is onderzoeksjournalist en mediatrainer. Hij doceert onderzoeksvaardigheden op universiteiten en op redacties in binnen- en buitenland. Hij werkte als redacteur voor onder andere NRC Handelsblad, Quote en Intermediair. Tegenwoordig schrijft hij als freelancer onderzoeksverhalen voor De Groene Amsterdammer. Hij werkte mee aan diverse handboeken over onderzoeksjournalistiek en was tien jaar bestuurslid van de VVOJ. Met Mark Lee Hunter runt hij Story-Based Inquiry Associates (www.storybasedinquiry.com).
Nico Haasbroek
Was hoofdredacteur van het NOS Journaal, buitenlandcorrespondent, oprichter van RTV Rijnmond en nog heel veel meer. In 2012 kwam zijn boek ‘Nico’s nieuws’ uit waarin hij de pleit voor assertieve journalisten die met pen en papier de wereld in trekken opzoek naar nieuws.
Michel Mol
Michel Mol lanceerde -na zijn consultancy carrière bij Grey Advertising en McKinsey- in 2001 Uitzendinggemist als directeur innovatie voor de Publieke Omroep. Daarna is hij Mol Company gestart, waarmee hij sinds 2010 traditionele organisaties helpt digitale media te integreren in marketing en strategie: van Nederlandse mediapartijen, vastgoed, retail en luchtvaartmaatschappijen, tot smartphone fabrikanten en banken.
Paul van der Cingel
Paul van der Cingel is econoom, eigenaar van Research voor de Regio® en verbonden aan de Hogeschool Windesheim. Hij verzorgt enerzijds economische trainingen voor journalisten en anderzijds trainingen voor een betere omgang met complexe vraagstukken voor professionals in het algemeen. Hij publiceerde twee boeken, waaronder ‘Internationale economie in het nieuws’, dat in 2011 bij de CBS Persprijs een eervolle vermelding kreeg. Hij is bijzonder lid van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ.nl) en member of the Global Complexity Network (GloComNet.org).
Roger Vleugels
Roger Vleugels is dé autoriteit in Nederland op het gebied van de WOB en het gebruik daarvan. Hij werkt onder andere in opdracht van RTL en NRC.
Vincent Verweij
Vincent Verweij is een Nederlandse freelance onderzoeksjournalist. Na zijn middelbareschooltijd in Vught studeerde Verweij communicatiewetenschap. Na zijn studie legde zij zich toe op het televisiemaken als verslaggever bij RTL Nieuws. Hij maakte in binnen- en buitenland reportages en interviews met onder meer Helmut Kohl en Václav Havel. In 1993 startte hij, samen met Gilles Frenken en Kay Mastenbroek, het productiebedrijf Polderfilms. Het bedrijf maakte documentaires en informatieve televisieprogramma's, onder meer voor de KRO, IKON en RTL. In 1996 verliet Verweij het bedrijf en trad in dienst bij de NPS, waar hij als verslaggever/regisseur werkte voor de programma's Medialand, Het uur van de wolf en Zembla.
IJsbrand van Veelen
Zijn expertise ligt in beeld en tekst. Als interviewer, programmamaker, regisseur en eindredacteur werkte hij van 1991 tot 2013 voor de VPRO-televisie waar hij programma’s en documentaires maakte over samenleving, cultuur, geschiedenis, politiek, economie en wetenschap zoals Tegenlicht en Het Snelle Geld. In 2014 heeft hij De Denkfabriek opgericht, een media- en conceptbureau. Daarnaast werkt hij als webredacteur voor 360 magazine en staat hij bij IBIS/InHolland voor de klas als docent Innovatie.