Doelbedrag: € 2500,-
Forex, het Franse boorbedrijf en eigenaar van de boortoren, ziet binnen een paar seconden voor 4 miljoen gulden aan materiaal verdwijnen. Een fontein van gas en modder spuit dagenlang metershoog de lucht in. Op 1 december 2015 is deze gebeurtenis precies 50 jaar geleden. In de aanloop naar die dag realiseren wij een documentaire waarin alle verhalen van de nog levende getuigen, ondersteund door archiefbeelden en nieuwsfeiten, worden verteld. Een niet eerder beschreven verhaal dat we met jouw hulp kunnen maken.
De makers
De documentaire wordt gemaakt door een samenwerkingsverband van twee zzp-ers die oorspronkelijk uit Zuidoost-Drenthe afkomstig zijn: Erica Oudgenoeg en Harry Smittenberg.
Maatschappelijk belang
Het voorval leeft nog steeds, zeker in de regio. Hoog tijd om nu, vijftig jaar later, deze wonderlijke gebeurtenis te onderzoeken en de antropologische kant vast te leggen. Zeker tegen de achtergrond van de aardbevingen in Groningen is de belangstelling groot.
Het verhaal leeft, helemaal in Zuidoost-Drenthe. Zo stond er op vrijdag 13 februari een groot artikel over de boortoren en onze plannen voor de docu in het Dagblad van het Noorden. Ook in het radioprogramma ‘Drenthe Toen’ van RTV Drenthe wordt aandacht besteed aan onze plannen. De documentaire wordt in ieder geval door RTV Drenthe uitgezonden.
Reconstructie
Voor de reconstructie van de gaseruptie zijn we op zoek gegaan naar ooggetuigen, buurtbewoners en mensen die er mee te maken hebben gehad. Zo vonden we oud-werknemers in Frankrijk, omdat een Franse bedrijf in opdracht van de NAM naar gas boorde. En we spraken met een dame die toentertijd met haar man hotel ‘Bos en Zon’ runde waar de werknemers verbleven.
Het filmen gebeurt onder andere in Frankrijk en natuurlijk bij het huidige kraterbosje. Vijftig jaar na dato ligt daar niets dan betonnen resten in de grond. Een surreëel beeld. Daarnaast gebruiken we veel archiefbeeld. In het instituut van Beeld en Geluid ligt nog nooit herhaald NOS-materiaal uit 1965.
Uiteraard kunnen we daarnaast geholpen worden met beeldmateriaal van particulieren. Dus heb jij oude films of foto's in huis? Laat het ons weten. Dat kan per e-mail naar info@videogenoeg.nl.
Een oud-werknemer aan het woord; Als achttienjarige werkte Bart Richters op boorlocatie. Het was zwaar werk wat dag en nacht doorging. Als Mudboy zag hij de boortoren voor zijn ogen in de grond verdwijnen en moest hij rennen voor z'n leven...
Draaiboek
Op 1 december 2015 is het precies 50 jaar geleden dat de boortoren in de grond verdween. De documentaire moet uiterlijk eind oktober klaar zijn. De tijd begint te dringen. De zoektocht naar verhalen en beeldmateriaal gaat nog een paar maanden door. Ondertussen beginnen we al met het vastleggen van de verhalen. In mei willen we naar Frankrijk afreizen om enkele oud werknemers op te zoeken. Steun dit project en volg met ons dit unieke verhaal.