Doelbedrag: € 5000,-
Zowel in Nederland als in België is de hond het populairste gezelschapsdier. Veel mensen weten echter niet wat ze in huis halen met zo'n schattige pup uit de dierenwinkel. Negen kansen op tien haal je zo een dier uit Slowakije in huis, omdat ze het ganse jaar door aan de lopende band verkocht worden.
Jaarlijks voeren België en Nederland tienduizenden puppy's in, onder andere uit Slowakije. Vaak zijn deze hondjes ziek. De teven die de pups baren zitten onder de schurft en vlooien. Ze verblijven in kleine donkere, vieze kooien. Ook de bevalling gebeurt in schrijnende omstandigheden.
Deze ziekelijke omgeving is het eerste waarmee de pups geconfronteerd worden. Ze verblijven in bacteriehaarden waar geen enkele mogelijk is op socialisatie. Eens aangekomen in Nederland België zijn veel van deze pups (dood)ziek, wat zorgt voor het (on)nodige dierenleed en menselijk verdriet. Wie een zieke pup koopt, betaalt al een hele som geld. Tel daarbij de dierenartskosten op en je bent al snel enkele duizenden euro's kwijt.
Te veel mensen hebben ondertussen ervaring met zieke pups, wat in het slechtste geval eindigt in hartverscheurend verdriet. Ook zijn zo goed als alle pups gedurende de eerste acht weken, de meest cruciale fase in een hondenleven, niet gesocialiseerd. Daarom vertonen veel pups uit Slowakije gedragsproblemen, gaande van angstige reacties tot agressieve uitvallen.
Nog een belangrijk detail:Slowakije is geen rabiësvrij land. Gezien de erkende exporteurs het niet zo nauw nemen met de verplichte inentingen, importeren we potentiële brandhaarden van hondsdolheid.
De import van zieke en asociale pups moet stoppen. We spreken niet voor niets over de broodfokmaffia. Daarom mag Nederland zeker geen white list van erkende exporteurs invoeren. En België schaft dit lachwekkend document best af. Daarom is het belangrijk, zo niet noodzakelijk, dat we zwart op wit kunnen aantonen dat deze lijst niet deugt.
Het project:
In de komende weken en maanden wil ik mensen contacteren die in 2016 een pup uit Slowakije kochten (veel zullen onwetend zijn...). Alle honden zijn allemaal afkomstig van 'erkende exporteurs'. Van de meer dan 9.000 contactpersonen ga ik er tussen de 500 en 1.000 opbellen. Leeft de hond nog? Heeft hij gezondheidsproblemen? Zijn er gedragsproblemen? Hoeveel gaven de kopers al uit aan de dierenarts, of aan een gedragstherapeut? Ik ben er zeker van dat deze manier van onderzoek iets zal opleveren. Toch, het zal ook een werk van lange adem worden (ik gok twee à drie maanden). De resultaten van mijn onderzoek (tekst, grafieken, eventueel beeldmateriaal) zullen alvast gepubliceerd worden door een Belgisch online medium. Geïnteresseerde uitgevers in Nederland zijn ook meer dan welkom!
Over de maker:
Annick, aangenaam. Een denker en een doener, opgewekt en actief. Ik ben een natuurmens met een passie voor journalistiek en alles wat met taal te maken heeft. Mijn vrije tijd wordt gedomineerd door viervoeters, sporten, muziek en creatieve bezigheidstherapie.